Veckodagbok
Prästgården, Murberget 2018-09-23 Skriv ut Skicka sidan
2020-09-29 21:18

Så var höstens sista sammankomst i prästgården gjord, det som var tänkt att bli en ”städdag i rabatterna ” blev istället en ” njutstund” ... att rensa bort allt det vackra som forfarande blommade i våra rabatter gjorde för ont att ta bort .. vi låter det glädja besökare och kanske tom Vendela tills frosten kommer på besök.

Efter en fin sommar tackar vi i prästgårdsgruppen för oss
Kanske vi ses åter nästa vår

201809 3 201809 1 201809 2 201809 4 201809 5 201809 6

Senast uppdaterad 2018-09-28 08:38
 
Prästträdgården, Murberget 2018-05-03 Skriv ut Skicka sidan
2020-09-29 21:18

Sköna maj välkommen!

Ja, då kom den till slut fastän vi många gånger har misströstat denna vinter. Och då startar också de inspirerande träffarna med Prästträdgårdsgruppen. Den kanske ska heta Wendelagruppen nu när Murberget döpt om trädgården. Men det namnet är ju redan upptaget så vi håller oss till Präst- som förled. Det var första dagen som vi kunde gå vägen upp bakom kyrkan och se vad som hade hänt bakom det röda staketet. Karin Lundgren och jag fick kliva i en snödriva strax utanför grinden men örtagården hade tinat fram. Det mesta var brunt men citronmelissen hade några gröna blad och en försiktig luftlök hade stuckit upp ett spetsigt grönt spjut för att lufta sig. Två stycken tussilago blommade. Fjolårsplantorna med salvia stog kvar och jag ser fram emot de intensivt blå blommorna som kommer på försommaren.

När vi gick uppöver grusgången så var det mahonian som var grön mot den faluröda väggen. Den var ännu grönare än den lyckas bli på sommaren. Men i hörnan där
rododendron växer blev vi fundersamma. Har vinterns snö knäckt flera av stammarna? Och det blev inte bättre med det upplag av snö som traktorföraren lyckades placera
precis över rododendron. Vid nästa rabatt som vi inspekterade låg det snö trots att det var söderrabatten. Vi fick vända och gå runt huset och kollade på rosorna och växtligheten i rundeln. Karin konstaterade att det var en del döda grenar och någon hade varit och kantskurit runt en av rosorna Det låg en liten hög av gräs och grenar som var gjord efter snösmältningen. Vem har varit där? Kan det vara Wendela?

Sigbritt Hamrin

150523 luft

Senast uppdaterad 2018-05-23 15:19
 
Torsdagen 2 Juli Skriv ut Skicka sidan
2020-09-29 21:18

var det ingen vanlig arbetsdag i Wendelas trädgård. Det var inga böjda ryggar och inga smutsiga händer. Det som var böjt var 9 par knän som var böjda över stolarna runt de dukade borden. Det var den sedvanliga festen med många goda ostar och kex och passande dryck därtill. Alla var inte där men Vanja hade linkat sig dit, bravo! Karin, Kina och Lena hade lockats dit.  Anders, Marianne, Ingela och Sigbritt fanns med samt också den viktigaste denna dag nämligen Mari, eftersom det var hon som kom med godsakerna. Hon började kvällen med att söka nyckeln till kranen så att hon skulle kunna skölja vindruvorna. Det ringdes efter hjälp och djurskötaren kom och löste problemet.
Kvällen var en av de varmaste denna sommar. Det var säkert 25 grader i skuggan och till en början myggfritt. Platsen var den bästa på Murberget nämligen i rosenrundeln framför huset som för dagen hade nyrensade grusgångar. Tack personalen på Murberget! Rosorna hade stora knoppar och någon ros var också utslagen. Men doften denna kväll kom från bukettspirean och syrenerna. Schersminen hade inte slagit ut ännu men Olvonet hade massor av vita blommor som jag tycker liknar hortensians. När vi lyfte blicken från det dignande bordet såg vi regnet av guld. Det var det stora Guldregnet nere i hörnan som tillsammans med Eken och Rododendron bildar en liten sydländsk hörna. Det var säkert Wendela som ville ha växter som var vanliga i Malmö där hon bott tidigare. Guldregnet är mäktigt när det blommar men det har rykte om sig att vara giftigt. Vi hade i alla fall inte tänkt äta av det för vi hade godare saker.
Det blev inte mycket med prat om nyplanteringar, risiga buskar eller kirskål denna kväll. Fåglarna hade fullt upp med sina ungar och det hördes bara varningsläten. Vilka läten som kom från oss var det ingen som hörde. Tur var det, för det stannar mellan buskarna, träden och blommorna i Wendelas trädgård.

20150709 1 20150709 2

20150709 4 20150709 5

20150709 6 20150709 3

Senast uppdaterad 2015-07-09 09:04
 
Torsdagen 25 juni Skriv ut Skicka sidan
2020-09-29 21:18

i Prästträdgården var en solig dag som ännu inte hade släppt ut något regn. När jag på kvällen kom upp till Murberget var det böjda ryggar i Örtagården och i Mariannes rabatt utefter staketet. I Sommarrabatten fanns det också några ryggar böjda och även över perennerna på södersidan om Prästgården. Ryggarna tillhörde Mari, Monica, Anders, Karin och Marianne. Vad letade dom efter. Sniglar? Nej. Var det några oväntade plantor som kommit upp? Nej. Det var istället ogräsen som hade fått all uppmärksamhet denna fina kväll. Överst i hinkarna låg en liten växt med små, vita stjärnlika blommor. Den kändes välbekant men är förpassad till ogräsen.
När jag kom hem slog jag upp i min ogräsbok som bara innehåller beskrivning  av 27 ogräs och Gunnel Carlsson är medförfattare. Det första kapitlet heter ”Ogrästerapi-hjälper det?” och nästa kapitel som heter ”Vad är ogräs egentligen?” verkade också intressant. Ett citat var som fångade min uppmärksamhet var ”Ogräs-en växt vars goda egenskaper inte har upptäckts än.” Jag sökte efter den stjärnlika växten och hittade en som passade in: Stellaria media. Det var ett beskrivande namn. Stella =stjärna och media det låter modernt och betyder ungefär ”mitt”. Det finns i boken en fantastisk beskrivning hur den klarar sig mot uttorkning: ”Varje ledstycke är hårbeklätt endast utefter en linje som förbinder en bladvinkel med mellanrummet mellan de två närmast högre upp sittande bladen. Dessa hårstrimmor fuktas lättare av en regndroppe än växtens yta för övrigt och bildar ett ledningssystem som håller kvar regnvattnet och leder dess droppar från den ena bladvinkeln till den andra. Dessutom har dessa mjuka hår förmågan att suga in regnvatten.” Gunnel Carlsson kommenterar: ”Vilken uppfinningsrikedom! Den förmågan att behålla fukt hade man ju önskat att andra växter som slokar direkt efter bortglömd vattning kunde ha”
Vill ni veta mera om denna fantastiska växt? Varje planta kan producera upp till 15 000 frön!!!. Dessutom kan stjälkarna slå rot i bladvecken. Växten är dessutom användbar som liniment, omslag på sår och bölder och tom kan den dra vatten ur knäna. Vill man ha spenat till laxen så är det bara att plocka och fräsa i smör. Den signalerar regn genom att blommorna sluter sig.  Ytterligare en egenskap är att den kan växa vid låga temperaturer och får därför ett försprång framför andra växter. Så bra, då får vi först grönsaker till middagen innan de andra s k riktiga växterna orkar växa. Men varför kallas den ogräs och varför tycker vi inte om den?  Stellaria media det låter som en mediastjärna och är en megastjärna i överlevnad.
Vad växten heter? Om ni inte gissat det än så kom upp till Prästgårdsträdgården på tisdagarna i juli (7/7, 14/7, 21/7, 28/7) mellan klockan 12-15. Då finns vi från Trädgårdodlarföreningen där och berättar både om ogräsen som vi rycker bort och om det vi har planterat och som därför får vara kvar. Det är det som är skillnaden på ogräs och gräs.

 
Torsdag 11 juni 2015 Skriv ut Skicka sidan
2020-09-29 21:18

var det också en arbetskväll i trädgården. De som kände på sig att sommarrabatten behövde vatten var Anders och Karin. De vattnade där det behövdes och fixade och ordnade med några glömda plantor. Krukorna vid staketet fick sig en översyn. Jag kom ännu senare denna gång så de var redan klara. Murbergets personal hade placerat ut krukorna som brukar stå vid uppfarten. Eftersom vi har som vana att plantera vid Theodor och Wendelas grav så blev det min uppgift. Graven står vid ingången till kyrkan och kyrkvärden brukar pryda den med blommor från prästgårdsträdgården. Inför midsommar var det lila syrener i vasen. Vackert!

 
Torsdag 4 juni 2015 Skriv ut Skicka sidan
2020-09-29 21:18

ströddes ett potpurri av blommor ut i Wendela Hellmans trädgård. Det var sommarrabatten som skulle göras fin inför sommaren. Arbetet startade redan klockan 5 och grabbarna från Älandsbro handelsträdgård hade lastat av släpet som var fullt av växter. Arbetsskaran var denna kväll förstärkt. Förutom de trogna som består av Monica, Marianne, Karin, Mari, Ingela, Anders, Lena och Mona så var kvällens planteringsgäng förstärkt med ytterligare en Karin och en Mona och även en Kina. Om det var bakluckeloppisen på Murbergets torg som lockat eller om det var nöjet att få plantera sommarblommor i alla färger vet jag inte. Jag kom sent som vanligt och då var det redan klart.  Sommarrabatten är fylld med blommor i alla färger, ett riktigt potpurri.
Den röda färgen finns i Dahlian och Tobaken. Det finns lila i form av Jätteverbena och en variant i blått. Rosa blommor finns det flera sorter, både Ampelpilört, Dahlia, Grusnejlika och Sommarljus men också Rondellpetunian som även finns i cerise. Gult representeras i Tagetes som också finns i orange och rödorange. Det finns även gul Tobak och gul Krasse som både är av en slingrig typ och en som ser ut som fjärilar. Färg har Ricinen också men mest på bladen och det finns också en Helicrysum som jag inte kunde se vilken färg den kommer att bli. Sedan finns det också de färglösa vita som Narcisstobaken och Rondellpetunia. Har jag glömt någon? Jo, det finns också en Rondellpetunia som är blå och en Dahlia som är orange. Alla är välkomna upp till Murberget för att beskåda denna rabatt som jag härmed döper till SOMMARPOTPURRI.

När alla plantor var urkrukade och nertryckta fick de sig en rejäl vattning med slangen så att de inte skulle stå törstiga. Men törstiga var alla som bidragit med arbete och kaffestunden avnjöts i kvällssolen. Om det fanns några fåglar så kunde jag inte höra dem. Istället hördes röster från 12 stycken trädgårdsentusiaster som var nöjda med sin insats denna kväll. Rabatten hade blivit klar inför det kommande nationaldagsfirandet.

20150615 2 20150615 4 20150615 6

20150615 8

Senast uppdaterad 2015-06-25 12:47
 
Torsdag 28 maj Skriv ut Skicka sidan
2020-09-29 21:18

Vi som träffades denna kväll var Anders, Mari, Marianne, Monika och Sigbritt och vi möttes redan klockan fem av sol och vackert väder. Första uppgiften var att gå till attack på hallonbuskarna. Ja, det var mest Monica som riktade sin energi på de torra pinnarna som fanns kvar sedan ifjol. Hon har sådan energi när hon sätter igång och det blir så fint när hon är färdig. Marianne luckrade och möblerade om i fjärilsrabatten. Fingerborgsblommorna har en förmåga att placera sig som de vill och det passar inte alltid de andra perennerna.  Namnet fjärilsrabatten har den fått för att det finns blommor som fjärilar tycker om och för att några vackra prydnadsfjärilar fladdrar ovanför.  Ringblommorna fröar av sig varje år och det fanns små plantor överallt.  Den ståtliga Kvannen hade skjutit iväg i höjden och den ryska Martornen fick en ny plats vid den andra kortsidan. Anders kärrade säckar med gödsel som fylldes på i hela rabatten. Nu är det bara regnet som ska göra sitt.

Vattningen sköttes av Mari. Först fick hela örtagården en långvarig dusch med spridaren och sedan fick även lådorna med jordgubbar, eller det som kommer att bli jordgubbar en skvätt också. Mari fyllde också på jord och gödsel i sommarrabatten. Anders som körde skottkärran hade fullt upp att göra. Sigbritt hittade i boden skyltarna med växtnamnen och placerade ut dem. Hon hoppades att växterna därefter skulle växa upp på rätt plats. Mari som var mera bekant med myntorna fixade med skyltarna så att namn och planta passade ihop.

En skrämd humla gömde sig under en sten i husgrunden. Den undrade nog varför det var så mycket väsen i denna annars så mycket lugna trädgård. Vi välkomnar alla trevliga insekter med humlebon och fjärilsgömmor. Vi välkomnar också alla besökare på Murberget som vill sitta ner en stund i Wendla Hellmans trädgård.

Sommaren är tidig i Prästträdgården i år. Gräsmattan har redan blivit klippt och den nya redskapsboden har blivit målad i en passande röd färg. Trädgårdsmöblerna hade plockats fram och även den fina soffan i örtagården. Kaffet smakade bra och kvällen gick mot sitt slut när kvällsfukten drog in över vårgrönskan. Vi sa hej till varandra och påminde om att nästa torsdag ska vi göra planteringen i sommarrabatten.

 
  • «
  •  Första 
  •  Föregående 
  •  1 
  •  2 
  •  3 
  •  Nästa 
  •  Sista 
  • »


Sida 1 av 3

Intresserad av Trädgård?

Kontakta oss gärna för mer information via kontaktsidan.
12219
IdagIdag32
IgårIgår26
Denna veckaDenna vecka58
Denna månadDenna månad1133
TotaltTotalt12219