Torsdagen 25 juni Skriv ut Skicka sidan
2015-07-09 08:50 | Skrivet av Mathias Östman

i Prästträdgården var en solig dag som ännu inte hade släppt ut något regn. När jag på kvällen kom upp till Murberget var det böjda ryggar i Örtagården och i Mariannes rabatt utefter staketet. I Sommarrabatten fanns det också några ryggar böjda och även över perennerna på södersidan om Prästgården. Ryggarna tillhörde Mari, Monica, Anders, Karin och Marianne. Vad letade dom efter. Sniglar? Nej. Var det några oväntade plantor som kommit upp? Nej. Det var istället ogräsen som hade fått all uppmärksamhet denna fina kväll. Överst i hinkarna låg en liten växt med små, vita stjärnlika blommor. Den kändes välbekant men är förpassad till ogräsen.
När jag kom hem slog jag upp i min ogräsbok som bara innehåller beskrivning  av 27 ogräs och Gunnel Carlsson är medförfattare. Det första kapitlet heter ”Ogrästerapi-hjälper det?” och nästa kapitel som heter ”Vad är ogräs egentligen?” verkade också intressant. Ett citat var som fångade min uppmärksamhet var ”Ogräs-en växt vars goda egenskaper inte har upptäckts än.” Jag sökte efter den stjärnlika växten och hittade en som passade in: Stellaria media. Det var ett beskrivande namn. Stella =stjärna och media det låter modernt och betyder ungefär ”mitt”. Det finns i boken en fantastisk beskrivning hur den klarar sig mot uttorkning: ”Varje ledstycke är hårbeklätt endast utefter en linje som förbinder en bladvinkel med mellanrummet mellan de två närmast högre upp sittande bladen. Dessa hårstrimmor fuktas lättare av en regndroppe än växtens yta för övrigt och bildar ett ledningssystem som håller kvar regnvattnet och leder dess droppar från den ena bladvinkeln till den andra. Dessutom har dessa mjuka hår förmågan att suga in regnvatten.” Gunnel Carlsson kommenterar: ”Vilken uppfinningsrikedom! Den förmågan att behålla fukt hade man ju önskat att andra växter som slokar direkt efter bortglömd vattning kunde ha”
Vill ni veta mera om denna fantastiska växt? Varje planta kan producera upp till 15 000 frön!!!. Dessutom kan stjälkarna slå rot i bladvecken. Växten är dessutom användbar som liniment, omslag på sår och bölder och tom kan den dra vatten ur knäna. Vill man ha spenat till laxen så är det bara att plocka och fräsa i smör. Den signalerar regn genom att blommorna sluter sig.  Ytterligare en egenskap är att den kan växa vid låga temperaturer och får därför ett försprång framför andra växter. Så bra, då får vi först grönsaker till middagen innan de andra s k riktiga växterna orkar växa. Men varför kallas den ogräs och varför tycker vi inte om den?  Stellaria media det låter som en mediastjärna och är en megastjärna i överlevnad.
Vad växten heter? Om ni inte gissat det än så kom upp till Prästgårdsträdgården på tisdagarna i juli (7/7, 14/7, 21/7, 28/7) mellan klockan 12-15. Då finns vi från Trädgårdodlarföreningen där och berättar både om ogräsen som vi rycker bort och om det vi har planterat och som därför får vara kvar. Det är det som är skillnaden på ogräs och gräs.

 

Intresserad av Trädgård?

Kontakta oss gärna för mer information via kontaktsidan.
7878
IdagIdag19
IgårIgår27
Denna veckaDenna vecka154
Denna månadDenna månad939
TotaltTotalt7878